Covid -19 Döneminde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

TAKİP ET

İçinde bulunduğumuz Covid-19 salgını,sadece ülkemizi değil dünyayı da etkisi altına almış durumda.Bu nedenle birçok sağlık alanında olduğu gibi fizyoterapi ve rehabilitasyon alanı da bu konudaki çalışmalara ağırlık vermeye devam etmekte.

Yapılan araştırmalarda elde edilen bulgulara göre, Covid-19 sadece solunum yolu değil beraberinde hastalarda fiziksel ve psikolojik işlevlerde de bozukluğa neden olmakta.

Dolayısıyla Covid-19 geçirmiş bireylerin tedavilerinde mutlaka fiziksel ve psikolojik uygulamalara yer verilmelidir.

Bu doğrultuda düzenli olarak planlanan ve uygulanan egzersizler,mutlaka tedavi modelitesinin içinde yer almalıdır.

Bu durum sadece Covid -19 geçirmiş bireyler değil ,sürece dahil olan her kişi için önem arz etmektedir.

Düzenli olarak planlanan ve uygulanan egzersizler ile bağışıklık sistemini güçlendirmek virüsün yaratacağı hasarı azaltacaktır.
Farklı egzersiz modelleri bağışıklık sistemini önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle kişiselleştirilmiş metabolik parametrelere uygun beslenme ve fiziksel aktivite programlarıyla bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi COVID-19 sürecinde katkı sağlayacaktır.

Karantinada dönemindeki hastalar düzenli fiziksel aktiviteye devam etmelidir. Çünkü hareketsiz yaşam beraberinde uzun süreli sağlık sorunlarını, kilo artışını ve kas gücü kaybını getirir. Düzenlenen kişiye özgü egzersizler  ile bu durumların önüne geçilebilir.

Özetle kişiler Covid-19 sürecinde özellikle kendilerine uygun planlanan düzenli egzersize devam etmeli,doğru beslenme tüyolarını edinerek mevcut sağlık durumunu korumaya özen göstermelidir.

Fizyoterapist 
Feyza YILDIZ