Fiziksel Aktivitenin Sağlık Üzerine Etkileri

TAKİP ET

Fiziksel aktivitenin sağlık üzerine etkilerini açıklamadan önce ‘Sağlık ve fiziksel aktivite’ tabirlerinin tanımını yapmakta fayda var.
Yaygın bilinen; ‘Sağlık sadece,bireyin vücudunda hastalık ya da sakatlığın olmayışı’ tanımının aksine, ‘Sağlık;kişinin bedenen,ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması’ olarak tanımlanmalıdır.
Bu durumda sağlıklı birey;bedenen,ruhen,sosyal ve fiziksel olarak tam bir iyilik içinde olan kimsedir.
Fiziksel aktivite ise en basit tanımı ile enerjiyi harcamak için vücudun hareket etmesidir.
Fiziksel aktivitenin sağlık üzerinde birçok etkisi vardır.Günlük fiziksel aktivite,sağlıklı beslenme ile birlikte;kronik hastalıkların önlenmesi,kas gücü ve vücut esnekliğinin geliştirilmesi,kalp-damar sistemini güçlendirerek dayanıklılığının arttırılması,ideal vücut ağırlığına ulaşılmasını sağlar.
Ayrıca düzenli fiziksel aktivite ile kişiler,ruhsal açıdan da rahatlama sağlarlar.Bu sayede yoğun tempoya uyum sağlamak zorunda olan birey,temponun oluşturduğu ruhsal gerilimle daha kolay baş edebilir duruma gelir.
Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürmek isteyenler günlük fiziksel aktiviteyi hayat düsturu edinmeli,bunu yaparken doğru ve kendine uygun fiziksel aktivite çeşitlerini tercih etmelidir.

Fizyoterapist
Feyza YILDIZ