Diyetisyen Ayyıldız'dan Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Tüyoları

TAKİP ET

Merhabalar ben diyetisyen Ramazan Yasin Ayyıldız.ıspartada 1 yıldır diyetisyen Yasin Ayyıldız beslenme ve Diyet Danışmanlık merkezinde hizmet veriyorum. Ramazan ayı bizler için çok önemli bir ay. Bu  aylarda yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Çünkü vücudunuz uzun süre aç ve susuz kalmaktadır. Bu durumda kişi yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmezse bağışıklık sisteminde zayıflama,kas kaybı,vücutda yağlanma gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Bu problemleri önlemek için  kesinlikle sahur yapılmalıdır. Sahurda Uzun süre aç kalındığı için; sahurda glisemik indeksi düşük besinler tüketilmelidir. Düşük glisemik indeksli gıdalar tercih edilmelidir düşük glisemik indeksli gıdalar kişinin kan şekeri seviyesini orta veya yüksek glisemik indeksli gıdalara göre daha yavaş yükseltir.düşük glisemik gıdalara örnek verecek olursak Tam buğdaydan yapılan ürünler,sebzeler,yulaf gibi ürünler tercih edilmelidir.Lifli gıdalar tercih edilmelidir.(meyve ve sebzeler-tam tahıllar-yulaf vb.)Bu durum kişinin çabuk acıkmasını önler.Kaliteli proteinlerden tüketilmelidir.(yumurta, süt, yoğurt, tavuk eti)Sağlıklı yağlar uzun süre sizi tok tutacaktır.(Çiğ badem-Ceviz vb.)
sahurda trans yağ içeriği yüksek gıdalar tercih edilmemelidir.Sahurda salamura edilmiş ürünler tercih edilmemelidir.Bu ürünler gün içerisinde daha fazla susamanıza neden olacaktır.İftara 1 bardak su ile başlanmalıdır. Ardından potasyum kaynağı  hurma ile devam edilebilir. 5-10 dakika bekledikten sonra iftara çorba ile devam edilmelidir.Açlık merkezinden tokluk merkezine uyarıların gitmesi 20 dakikadır. Bu yüzden iftar yavaş bir şekilde yapılmalıdır.İftarda yağlı etler tercih edilmemelidir.İftar sofraların tam tahıllı ürünler, sebzeler, salatalar ve protein içeriği yüksek gıdalar(tavuk eti-hindi eti-kırmızı et, kuru baklagiller,yoğurt) eklenmelidir.
Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Ramazan pidesi tüketirken miktarlara dikkat edelim
İftar ile sahur arasında su tüketiniz.Günlük su ihtiyacınızı: Kg*30 ml şeklinde hesaplayabilirsiniz.İftarda boş olan mideye hızlı bir şekilde yüklenildiğinde ishal,mide yanmaları,ağızda ekşimeler,hazımsızlık gibi problemler ortaya çıkmaktadır.Diğer bir konu ise bireyin diyabet rahatsızları oruç tutabilir mi ? Diyabet tip1 ve tip 2 diyabet şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Tip1 insülin kullanırlar. Tip 1 diyabet hasstalarında genellikle oruç tutma durumu önerilmezken Tip 2 diyabet hastaları hekim kontrolünde oruç tutabilir. 

Diyetisyen 
Ramazan Yasin Ayyıldız